Akvarellcenter har som sitt mål att presentera akvareller av världens främsta konstnärer för den svenska publiken.
Akvarellcenter anordnar också kurser i akvarellmåleri.
Akvarellcenter's mission is to present works of world's leading watercolourists to the Swedish public.
Akvarellcenter also arranges courses in watercolour painting.
Ur SvD 2006-10-25

Konstutställning hemma går hem

Kulturen söker nya scener - ofta som händelser i hemmet. Välkomna till paret Ginzburg i Sollentuna, vars villa blir internationellt galleri två gånger om året. Denna höst pryds vardagsrumsväggarna av australiern David Taylors akvareller. Röda mattan är utrullad och marschallerna brinner i regndiset framför det vita mexitegelhuset. Innanför tar Felix Ginzburg emot och hänger in gästernas ytterplagg till spraket från öppna spisen. Men det är ingen vanlig lunchbjudning i Sollentunas villakvarter. Två gånger om året förvandlar paret Maria och Felix Ginzburg sitt vardagsrum till galleri för akvarellmålare från hela världen. Idén fick Maria Ginzburg för tre år sedan. Hon har givit ut några storsäljande boktitlar om konsten att måla i akvarell. Och allt började med att hon skulle visa egna verk på några gallerier.
- Men så valde jag att ställa ut hemma, eftersom det alltid är trevligare att bjuda hem folk. Sedan kom vi på att vi ville visa andra också, säger Maria Ginzburg.

Så kom det sig att Maria och Felix Ginzburg har visat heliga kor av indiern Milind Mulick, att Paul Riley har presenterat blommor från England och att de nästa år får besök av en akvarellmålare från New Orleans. Konstnärerna bor alltid hemma hos paret i Sollentuna och håller också akvarellkurser under de två veckorna utställningen pågår.
- Det är jätteroligt att de bor hos oss. De två veckorna är det ett liv i huset över alla gränser. Gästerna håller också kurser som hjälp till resekostnaderna, om de nu inte skulle sälja något verk, säger Maria Ginzburg medan vardagsrummet fylls på av besökare som tassar runt i blå sjukhussockor, sippar vitt vin och äter nötter.

Varför har det blivit populärt?
- Jag tror att många tycker att det känns som att besöka vänner. Som galleribesökare är man ganska osynlig, här blir det mer som en klubb - även om det är öppet för alla.
Birgitta Schwinn bor i krokarna och har varit på parets samtliga vernissage.
- Här kommer konsten mer till sin rätt, det är ju i hemmiljö tavlorna ska hamna. Sedan är det väldigt trevligt och gemytligt att de öppnar sitt hem, berättar Birgitta Schwinn.
Klockan har passerat halv ett och det är hög tid för officiell invigning. Australiens ambassadör ställer sig framför vardagsrumssoffan och David Taylors stora italienska målning Moorings Chiòggia.
- Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att vara på en regnig lördagseftermiddag i Stockholm än här - omgiven av dessa vackra, varma vattenfärger av David Taylor, säger Richard Rowe och förklarar utställningen öppnad.
Objektet i fråga, vars tavlor ställs ut regelbundet i både hemlandet, USA och Europa, har bland annat utnämnts till årets konstnär i Australien. När David Taylor nu för första gången är i Sverige är det också för att inspireras till nya verk.
- Här i Stockholm har jag hittat en enorm skönhet vid vattnet. Som akvarellmålare är det magi.

Vad betyder det för din konst att den visas i ett vardagsrum?
- Well, det är helt klart annorlunda.
Liksom Maria Ginzburg gillar han tanken att hemmiljön gör att åskådaren kommer nära både konstnär och konstverk.
- På ett galleri känner sig många besökare lite reserverade. Man är rädd för att störa och tappa minsta hårnål på golvet. Här är det vänligare, vilket öppnar för att folk kan prata mer om verken. Det är första gången David Taylor och hans målande hustru Diana bor hemma hos en utställare.
- Det fungerar bra. Men jag var lite orolig först, skrattar Diana Taylor.