Akvarellcenter har som sitt mål att presentera akvareller av världens främsta konstnärer för den svenska publiken.
Akvarellcenter anordnar också kurser i akvarellmåleri.
Akvarellcenter's mission is to present works of world's leading watercolourists to the Swedish public.
Akvarellcenter also arranges courses in watercolour painting.

Press

Utvalda artklar om Akvarellcenter
Klicka på bilden för att förstora
Ur SvD 2006-10-25

Konstutställning hemma går hem

Kulturen söker nya scener - ofta som händelser i hemmet. Välkomna till paret Ginzburg i Sollentuna, vars villa blir internationellt galleri två gånger om året. Denna höst pryds vardagsrumsväggarna av australiern David Taylors akvareller. Röda mattan är utrullad och marschallerna brinner i regndiset framför det vita mexitegelhuset. Innanför tar Felix Ginzburg emot och hänger in gästernas ytterplagg till spraket från öppna spisen. Men det är ingen vanlig lunchbjudning i Sollentunas villakvarter. Två gånger om året förvandlar paret Maria och Felix Ginzburg sitt vardagsrum till galleri för akvarellmålare från hela världen. Idén fick Maria Ginzburg för tre år sedan. Hon har givit ut några storsäljande boktitlar om konsten att måla i akvarell. Och allt började med att hon skulle visa egna verk på några gallerier.
- Men så valde jag att ställa ut hemma, eftersom det alltid är trevligare att bjuda hem folk. Sedan kom vi på att vi ville visa andra också, säger Maria Ginzburg.

Så kom det sig att Maria och Felix Ginzburg har visat heliga kor av indiern Milind Mulick, att Paul Riley har presenterat blommor från England och att de nästa år får besök av en akvarellmålare från New Orleans. Konstnärerna bor alltid hemma hos paret i Sollentuna och håller också akvarellkurser under de två veckorna utställningen pågår.
- Det är jätteroligt att de bor hos oss. De två veckorna är det ett liv i huset över alla gränser. Gästerna håller också kurser som hjälp till resekostnaderna, om de nu inte skulle sälja något verk, säger Maria Ginzburg medan vardagsrummet fylls på av besökare som tassar runt i blå sjukhussockor, sippar vitt vin och äter nötter.

Varför har det blivit populärt?
- Jag tror att många tycker att det känns som att besöka vänner. Som galleribesökare är man ganska osynlig, här blir det mer som en klubb - även om det är öppet för alla.
Birgitta Schwinn bor i krokarna och har varit på parets samtliga vernissage.
- Här kommer konsten mer till sin rätt, det är ju i hemmiljö tavlorna ska hamna. Sedan är det väldigt trevligt och gemytligt att de öppnar sitt hem, berättar Birgitta Schwinn.
Klockan har passerat halv ett och det är hög tid för officiell invigning. Australiens ambassadör ställer sig framför vardagsrumssoffan och David Taylors stora italienska målning Moorings Chiòggia.
- Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att vara på en regnig lördagseftermiddag i Stockholm än här - omgiven av dessa vackra, varma vattenfärger av David Taylor, säger Richard Rowe och förklarar utställningen öppnad.
Objektet i fråga, vars tavlor ställs ut regelbundet i både hemlandet, USA och Europa, har bland annat utnämnts till årets konstnär i Australien. När David Taylor nu för första gången är i Sverige är det också för att inspireras till nya verk.
- Här i Stockholm har jag hittat en enorm skönhet vid vattnet. Som akvarellmålare är det magi.

Vad betyder det för din konst att den visas i ett vardagsrum?
- Well, det är helt klart annorlunda.
Liksom Maria Ginzburg gillar han tanken att hemmiljön gör att åskådaren kommer nära både konstnär och konstverk.
- På ett galleri känner sig många besökare lite reserverade. Man är rädd för att störa och tappa minsta hårnål på golvet. Här är det vänligare, vilket öppnar för att folk kan prata mer om verken. Det är första gången David Taylor och hans målande hustru Diana bor hemma hos en utställare.
- Det fungerar bra. Men jag var lite orolig först, skrattar Diana Taylor.

SVD

SVD

SVD

SVD

SVD

SVD

SVD

SVD

Ur Aftonbladet 2006-03-14

Vardagsrummet blev en konsthall

Här är paret som öppnat galleri - i sitt eget hem

Aftonbladet

Möblerna åker ut. Konsten flyttar in. Parets Ginzburgs vardagsrum är ett galleri.

Maria och Felix Ginsburg är eldsjälarna personifierade. Ett par gånger om året förvandlar de sitt hem till ett internationellt galleri.

Flyttar möblerna

Möblerna i vardagsrummet i Sollentunavillan får vackert maka på sig. Internationella akvarellkonstnärer bjuds in och hemmet öppnas för allmänheten. - Det är perfekt att ha galleriet hemma. Vi behöver egentligen inte flytta så mycket möbler, eftersom vi har så få. Vi tycker om när det är rent och ljust, säger Maria Ginsburg.

Från hela länet

I utställningstider brukar vardagsrummet vara fullt av konstintresserade från hela länet. - De kommer inte bara från Sollentuna utan också från Stockholm, Eskilstuna, Västerås, säger Maria Ginzburg. Just nu pågår en utställning av den indiska konstnären Milind Mulick. Men konstnärerna hos Felix och Maria hänger inte bara sina verk på väggarna. De håller ofta kurser. I gengäld står paret för kost och logi. - Konstnärerna bor alltid hos oss. Det känns jättebra eftersom vi hinner prata om konst under de här veckorna.

Sara Haldert
Ur Sollentunajournalen Nr 8, 2003, årgång 38

Nyinflyttad akvarellvirtuos öppnar eget galleri i Fågelsången

Konstnären Maria Ginzburg har vigt sitt liv åt akvarellmåleri. I Sollentuna vill hon skapa en träffpunkt för människor som vill föra en dialog om estetik och etik.


Med säkra och snabba penseldrag målar Maria Ginzburg fram ett landskap ur minnet.

I sin kombinerade bostad, ateljé och galleri på Almvägen fylls hela huset av akvarellverksamhet.
– Jag arbetar med mitt största intresse, att skapa estetiskt tilltalande bilder med papper och färg, säger Maria Ginzburg.
Hon använder bara en mindre del av sitt hus som egen bostad. Med sitt galleri vill Maria skapa en träffpunkt för kulturintresserade med akvarell som utgångspunkt.
– Det kommer hit konstnärer från hela Europa som ställer ut och samtalar med folk. Jag vill samtala om konsten på en mänsklig och hög nivå. Alla intresserade är välkomna.

Mycket energi
Det händer mycket omkring Maria Ginzburg. Hon är energisk och ställer höga krav på sig själv. Förutom sitt måleri arrangerar hon akvarellkurser i Sverige, Frankrike och Italien, driver galleriet Akvarellcenter i sin bostad och skriver böcker om akvarellmåleri. Hittills har hon gett ut sex böcker på Semics förlag, varav två översatts till finska, och hennes kurser är ofta fulltecknade.


Inspireras av naturen
Maria målar gärna vackra landskap från Sverige och Norge. Naturen är den stora inspirationskällan men i nästan alla motiv finns det spår av människor i form av hus, båtar, en väg eller liknande. Spåren av människor ger perspektiv till de storslagna naturscenerna.
– Den svenska naturen är underbart vacker och en rik källa till inspiration. Jag vill visa det bästa för människor, lyfta fram det estetiska och vackra. Det finns så mycket konst som tar sin utgångspunkt i ett negativt perspektiv. Det som är smutsigt och grymt får andra hålla på med om de vill, säger Maria.
I Galleriet Akvarellcenter pågår en utställning med Marias målningar fram till den sista november. I februari nästa år kommer en utställning med den engelske akvarellisten Paul Riley som även håller kurser i samband med utställningen. Senare i vår kommer en utställning med några av de främsta representanterna för det lettiska akvarellmåleriet, bland andra Janis Spalvins. Galleriets webbadress är https://www.akvarellcenter.com/.

Om Maria Ginzburg

Född: 1955
Familj: Maken Felix och en vuxen son.
Gillar att göra: ”Eftersom jag arbetar på allvar med konsten finns inte så mycket tid över till annat. Men gjorde jag inte det hade nog trädgårdsarbete fångat mig”.
Gillar att lyssna på: Klassisk musik, särskilt Bach, Mozart, Vivaldi och Rossini.
Gillar att läsa: Anton Chekhov, har alla hans böcker hemma. Även poesi av Edith Södergran.
Tycker illa om: Egoism och dålig attityd mellan människor. Vi måste tänka mer på varandra.

Ur Sollentunajournalen Nr 1, 2004, årgång 39

Blomsterprakt i vintermörkret

Den engelske akvarellisten Paul Riley ställer ut på akvarellcenter.


En av Paul Rileys specialiteter är blomstermotiv vilket man förstår vid ett besök på hans utställning på Akvarellcenter. Utställningslokalerna fylls av motiv med prunkande växtlighet i glada färger som ger en stor kontrast till vinterrusket utanför huset. Paul Riley har startat och driver Coombe Farm Studios Art Centre, ett centrum för akvarellstudier och utställningar i Devon, England. Han undervisar själv i måleri och har skrivit flera böcker i ämnet som finns i svensk översättning.
– Detta är första gången jag är i Sverige och tyvärr hinner jag inte se så mycket jag skulle vilja, säger Paul Riley när Sollentunajournalen lyckas få en pratstund på vernissagen.

Paul blir 60 år i år och har målat hela sitt liv.
– Bägge mina föräldrar konstnärer så jag är praktiskt taget född med en pensel i handen.
Utställningen pågår till den 2 mars och adressen är Almvägen 33.


Tina och Paul Riley.

Ur "Din Röst" Nr 5 år 2004

LETTISKA KONSTNÄRER LYFTER KULTUREN I SOLLENTUNA



Lördagen den 13 mars öppnade konstutställningen ”6 from Riga” vid Akvarellcenter på Almvägen 33 i Helenelund. De sex lettiska konstnärerna Helena Heinrihsone, Irena Lûse, Anita Meldere, Ilze Preisa, Ieva Spalvina och Jânnis Spalvins är alla lärare eller professorer vid konstakademin i Riga. Utställningen kommer att pågå fram till den 4 april.

En utställning som sätter Sollentuna på kartan

När jag på lördagen åkte ut till det vernissage som hölls med konstnärerna närvarande, innan de åkte tillbaka hem till Riga dagen efter, visste jag nog inte riktigt av vilken dignitet denna utställning är. Maria och Felix Ginzburg som driver Akvarellcenter i sitt hem på Almvägen har lyckats få hit den yppersta eliten av akvarellmålare.

Utställningen invigdes av Lettlands ambassadör Artis Bértulis och bland besökarna fanns bland annat utrikesministern Laila Freivalds. Artis Bértulis menade i sitt invigningstal att evenemanget har stor betydelse för ett fortsatt gott samarbete mellan två länder som alltid stått mycket nära varandra. Därför gick också den lettiska ambassaden in med ett officiellt stöd för utställningen.

I en separat intervju med ambassadören passade Artis Bértulis också på att rekommendera alla Din Rösts läsare att åka till Lettland. Han lovade en vacker stad med både kultur och historia som länkar samman Sverige och Lettland, men han ville kanske framförallt slå ett slag för den lettiska landsbygden som han varmt rekommenderade.

Kvalitativ konst

Det är ingen tvekan om att Maria och Felix Ginzburg i sitt akvarellcenter enbart arbetar med kvalitativ konst. Maria är själv en mycket duktig akvarellmålare, som dessutom skrivit en rad böcker i ämnet. Idén om akvarellcenter föddes helt enkelt därför att Maria tyckte att det vore kul att i någon form få blanda och visa upp olika stilar och hennes egen konst kändes då lite för smal.

Deras inriktning på professionalism och kvalitet var också en viktig del till varför det var möjligt att locka hit eliten av konstnärer från vårt grannland i öster. Konstnären Jannis Spalvins som är en av utställarna öser lovord över akvarellcenter och deras sätt att arbeta. Dessutom är det så att både arrangören och de utställande konstnärerna poängterar vikten av möten i det konstnärliga arbetet. Det ger inspiration, lärdom och mycket annat som höjer kvaliteten.

Akvarellcenter har i dag funnits i två år och det är den tredje utställningen som hålls i galleriet. Både Maria och Felix Ginzburg har sina yrkesroller utanför galleriet men gör detta för att knyta kontakter och helt enkelt för kärleken till akvarellmålningen. Felix arbetar i vanliga fall som konservator och har idag bland annat en stor beställning från Växjö domkyrka medan Maria är konstnärinna.

Vi på Din Röst kan bara hylla Akvarellcenter för vad de gör för kulturen i Sollentuna. Vi vill också rekommendera alla Sollentunabor att göra ett besök på Almvägen 33 innan den 4 april. Utställningen är öppen onsdagar 14.00-20.00, Lördagar - Söndagar 12.00-17.00. Det går också bra att kontakta Akvarellcenter via e-post. maria@ginzburg.se.

Johan Flyckt
flyckt@dinrost.se

Ur delfi.lv 14 mars 2004

Zviedrijâ atklâj Latvijas akvarelistu izstâdi

Zviedrijas pilsçtas Solentûnas Akvareïu centrâ (Akvarellcenter) sestdien atklâta seðu pazîstamu latvieðu mâkslinieku akvareïu izstâde, aìentûra BNS uzzinâja Latvijas vçstniecîbâ Zviedrijâ.

Izstâde iekârtota ar vçstniecîbas atbalstu, un to atklâja vçstnieks Artis Bçrtulis. Ekspozîcijâ apskatâmi Anitas Melderes, Helçnas Heinrihsones, Irçnas Lûses, Ilzes Preisas, kâ arî Ievas un Jâòa Spalviòu akvareïi.

Izstâdes atklâðanâ piedalîjâs Zviedrijas ârlietu ministre Laila Freivalde un Zviedrijas diplomâtiskâ korpusa, kâ arî Solentûnas paðvaldîbas pârstâvji.

Izstâde bûs aplûkojama lîdz 4.aprîlim.

Från Lettiska utrikesministeriets hemsida (http://www.am.gov.lv)

Latvia's Minister of Foreign Affairs, Rihards Piks, goes on his first working visit to the Kingdom of Sweden

On 19 March 2004, Latvia's Minister of Foreign Affairs, Rihards Piks, was on his first working visit in the Kingdom of Sweden. It was his first visit after taking office. During the visit, Mr Piks met with Sweden's Minister of Foreign Affairs, Laila Freivalds, and the Parliament Speaker, Björn von Sydow. At Latvia's Embassy in Sweden, Rihards Piks met with the ambassadors accredited in Latvia and residing in Sweden. Mr Piks also visited an exhibition of watercolours by Latvian artists at Akvarellcenter.